רשמו את ההגדרה, וגלו את התשובה!
מי שאוהב את הפתרונות שלנו, יאהב גם את העמוד שלנו! :-)
עזרנו לכם למצוא את הפתרון החסר? פרגנו לנו בלייק! כי אם אתם חובבי תשבצים ואוהבים לאתגר את עצמכם – זה המקום בשבילכם.
אתר מורדו מכיל מאגר גדול של הגדרות תשבצים ותשחצים המתעדכנים באופן שוטף. לנוחיותכם, לכל הגדרה קיים מגוון רחב של פתרונות לפי סדר האלף בית ומספר המילים.
אז לחצו לייק ולחיצה שנייה לאישור >>

מודעות


צמח תבלין, מן תבלין תשחץ | סוג של תבלין | מן ירק תבלין

פתרון תשחצים. כל התשובות בחינם.  התשובות להגדרה צמח תבלין, צמח תבלין תשחץ הן:  

עולם שלם בצנצנת: מה הופך צמח ל"תבלין"?

פתחו את ארון התבלינים שלכם. מה שאתם רואים אינו רק אוסף טעמים; זהו ארכיון בוטני מרוכז. המילה "תבלין" היא כותרת-גג רחבה להפליא, המאגדת תחתיה חלקים שונים לחלוטין של ממלכת הצומח, שכל אחד מהם תורם את חתימתו הייחודית. חשבו על העלים: אנו משתמשים בעליו הרעננים של צמח הנענע (Mentha) או בעלים המחטניים והארומטיים של הרוזמרין (Rosmarinus), שלמעשה סווג מחדש כמין של מרווה. כשהם טריים, רבים יכנו אותם "עשבי תיבול". אך באותה נשימה, התבלין הפופולרי בעולם, הפלפל השחור (Piper nigrum), הוא פרי שלם - גרגיר שעבר בישול קצר וייבוש אינטנסיבי. לצדו, הקינמון (Cinnamomum) אינו עלה או פרי, אלא הקליפה הפנימית והעדינה של עץ טרופי, אשר מקולפת בקפידה ומגולגלת ליצירת המקלות המוכרים. ובקצה הקיצוני של הסקאלה, הזעפרן (Crocus sativus), התבלין היקר ביותר בעולם, מופק מחלק זעיר בפרח: שלוש הצלקות (החלק הנקבי) הדקיקות, הנקטפות ידנית. חמשת הדוגמאות הללו לבדן ממחישות כי אין "צמח תבלין" אחיד; האנושות למדה לרתום שורשים, זרעים, קליפות, פירות ופרחים, כולם במרדף אחר טעם עשיר ומורכב יותר.

כימיה חושים: המדע מאחורי הטעם והתחושה

כאשר אתם לועסים עלה נענע טרי וחשים פרץ פתאומי של "קור", אתם חווים אשליה כימית מתוחכמת. מולקולה בשם מנתול (Menthol) חודרת לקולטני הטמפרטורה שבלשון ומפעילה אותם, וגורמת להם לשדר למוח אות של קרירות - גם אם הטמפרטורה בפה לא השתנתה כלל. זוהי תחושת הרעננות. העקיצה החריפה של הפלפל השחור פועלת על מערכת אחרת לחלוטין; התרכובת הפעילה, פיפרין (Piperine), מגרה קולטני כאב וחום. זהו אות אזהרה כימי שהאבולוציה פיתחה בצמח, ואנו, בני האדם, למדנו לאהוב ולפרש אותו כ"חריפות" מהנה. לכל צמח יש את החתימה המולקולרית שלו: הארומה העצית-מחטנית העוצמתית של רוזמרין נובעת מקוקטייל מורכב של שמנים אתריים, הכולל בין היתר צינאול (Cineole) וקאמפור (Camphor), המעניקים לו את אופיו הדומיננטי. התרכובות הללו הן נדיפות, וזו הסיבה לכך שהריח הוא חלק בלתי נפרד מחוויית התבלין, לעיתים עוד לפני שהוא נוגע בלשון.


מטבעות זהב ו"זהב שחור": כשהתבלינים הניעו אימפריות

הרבה לפני הנפט, המשי או היהלומים, היו אלה התבלינים שהניעו כלכלות, יזמו מסעות גילוי עולמיים והציתו מלחמות. הם היו הסחורה היוקרתית והמבוקשת ביותר בעולם העתיק ובימי הביניים. הפלפל השחור היה המלך הבלתי מעורער של סחר זה; הוא זכה לכינוי "זהב שחור" וערכו היה כה גבוה עד ששימש כמטבע לכל דבר - לתשלום חובות, נדוניות ואף כופר נפש. הרצון לעקוף את המונופול שהחזיקו סוחרים ערבים וונציאנים על נתיבי הפלפל להודו, היה המניע המרכזי שהוציא את ואסקו דה גאמה ומגלי ארצות פורטוגזים למסע המסוכן סביב יבשת אפריקה. גם הקינמון עמד במוקד סכסוך עקוב מדם; השליטה הבלעדית על ייצורו באי ציילון (סרי לנקה) עברה בכוח הזרוע מידי הפורטוגזים לידי ההולנדים, ולאחר מכן לידי הבריטים, בסדרה של מאבקים קולוניאליים אלימים. הזעפרן, מצדו, שמר על מעמדו כתבלין היקר בעולם לאורך ההיסטוריה, פשוט בשל העבודה הידנית הבלתי נתפסת הנדרשת להפקתו, מה שהפך אותו לסמל סטטוס נחשק שערכו השתווה לעיתים לזהב.

אמנות ההפקה: התהליך הנסתר מהעין

הפיכת צמח גולמי לתבלין היא אמנות מדויקת הדורשת ידע, סבלנות ועבודה קשה. הפלפל הוא דוגמה מושלמת למורכבות הזו: מאותו צמח מטפס בדיוק, מפיקים שלושה מוצרים שונים. הפלפל השחור המוכר הוא הפרי הבוסרי (הירוק), שנקטף, עובר חליטה קצרה במים חמים (כדי לנקות ולזרז את ההשחמה) ומייבשים אותו בשמש עד שהוא מתכווץ ומשחיר. לעומתו, הפלפל הלבן מגיע מאותם פירות, אך נקטף כשהוא בשל לחלוטין (אדום); הוא מושרה במים זורמים כשבוע, עד שהציפה החיצונית נרקבת ומתפרקת, ואז משפשפים אותו עד שמתקבל הגרעין הפנימי הלבן בלבד. הפקת קינמון דורשת מיומנות אחרת: מגדלים מומחים קוטפים ענפים צעירים, מסירים בזהירות את הקליפה החיצונית הגסה, ומקלפים בעדינות את השכבה הפנימית, הדקה והארומטית. שכבה זו מתייבשת ומתגלגלת באופן טבעי לצורת המקל המוכרת. אך כל אלה מחווירים לעומת הזעפרן: יש לקטוף ידנית את פרחי הכרכום עם שחר, לפני שהשמש החמה פוגעת בהם. מכל פרח שולפים בזהירות את שלוש הצלקות האדומות, ומייבשים אותן. נדרשים בין 70,000 ל-200,000 פרחים - שכולם נקטפו ועובדו ידנית - כדי לייצר קילוגרם בודד של התבלין היקר.


המגרש הקולינרי: משייק מרענן ועד ריזוטו יוקרתי

במטבח, חמשת התבלינים הללו מכסים קשת רחבה של שימושים, מהמנה הפשוטה ביותר ועד למורכבת ביותר. נענע היא מלכת הרעננות; היא חיונית בחליטות תה במזרח התיכון, מככבת בסלטים (כמו טאבולה), במשקאות קרים, ואף במטבח הבריטי, שם רוטב מנטה מלווה באופן מסורתי צלי כבש. רוזמרין, בעל הנוכחות הדומיננטית, הוא חברו הטוב של המטבח הים-תיכוני; אופיו המחטני והעצי הופך אותו לבן לוויה אידיאלי למאכלים עשירים כמו בשר טלה, עוף צלוי, תפוחי אדמה בתנור ולחמי פוקאצ'ה. הפלפל השחור הוא התבלין האוניברסלי; תפקידו אינו רק להוסיף חריפות, אלא להדגיש, לחדד ולהוציא החוצה את הטעמים של שאר המרכיבים בצלחת. קינמון מפגין גמישות מפתיעה: הוא הלב הפועם של עולם הקינוחים, המאפים ותבשילי הפירות, אך הוא גם מרכיב סודי חיוני בתבשילי בשר מורכבים במטבחי צפון אפריקה, פרס והמזרח הרחוק, ומעניק להם עומק מתקתק-מסתורי. הזעפרן הוא תבלין של אירועים מיוחדים; משתמשים בו בקמצנות, אך די בחוטים ספורים כדי להעניק את צבעו הזהוב העמוק ואת טעמו האדמתי-פרחוני הייחודי למנות אייקוניות כמו ריזוטו מילאנזה איטלקי, פאייה ספרדית וגלידות פרסיות מסורתיות.

מעבר לצלחת: סמלים, טקסים ורפואה עממית

כוחם של התבלינים חורג הרבה מעבר לטעם. הם שזורים עמוק במיתולוגיה, בטקסים הדתיים וברפואה המסורתית של תרבויות עתיקות. הפלפל, למשל, לא שימש רק למאכל; ארכאולוגים גילו גרגרי פלפל בנחיריו של הפרעה המצרי רעמסס השני, עדות לשימוש בו כחומר משמר יקר ערך בטקסי החניטה. הנענע קשורה ישירות למיתולוגיה היוונית, המספרת על הנימפה מינטה שהפכה לצמח הריחני לאחר שקנאת האלה פרספונה התעוררה. רוזמרין נחשב במשך מאות שנים לסמל רב עוצמה של זיכרון ונאמנות, ולכן שולב בטקסי חתונה ולוויה כאחד. הקינמון מוזכר במקרא כאחד המרכיבים היקרים והקדושים של שמן המשחה וקטורת הסמים בבית המקדש. במקביל, מערכות רפואה עממיות ברחבי העולם השתמשו בהם לריפוי: חליטת נענע להקלה על מערכת העיכול, שמן רוזמרין להמרצת מחזור הדם, ופלפל שימש ברפואה הא
יורוודית ההודית לטיפול במגוון רחב של תחלואים. צמחים אלה אינם רק תוספות טעם; הם תמצית מרוכזת של היסטוריה, תרבות וכימיה טבעית.



מודעות




פתרון 2 אותיות: הל
פתרון 3 אותיות: 
חמם, צלף, קצח (צמח תבלין), רשד, שום (צמח שריחו חריף / מן ירק תבלין / פקעת של צמח תבלין)
פתרון 4 אותיות: אזוב (צמח תבלין), אניס, ג'נג'ר (מין תבלין), דפנה, וניל (מין תבלין), חזרת (צמח מאכל חריף), חרדל, כמון, לענה, מנתה (צמח תבלין), נענע, צ'ילי (סוג של תבלין חריף), צתרה, קארי (תבלין הודי חריף), קימל (צמח תבלין ריחני, כרוויה), שומר, שמיר (מן ירק תבלין)
פתרון 5 אותיות: בבונג (צמח המשמש לתה), ג'ינג'ר, זעפרן (סוג של תבלין), טימין, טרגון, כמנון, מיורן (צמח תבלין), מרווה, ניגלה (מן תבלין, קצח), תימין (תבלין המופק מהקורנית)
פתרון 6 אותיות: אורגנו, זנגביל, כוסברה (צמח תבלין), כורכום, ער אציל (דפנה), פפריקה (מין תבלין אבקתי), ציפורן, צתרנית, קורנית, קינמון, קמומיל, קרדמון, שומשום
פתרון 7 אותיות: אזוביון (צמח ריחני), רוזמרין
פתרון 8 אותיות ומעלה: 
בזיליקום, פטרוזיליה (צמח תבלין ריחני), 
פתרון של שתי מילים ומעלה: שבת ריחני, שומר פשוט
ביטויים דומים: צמח תבלין, סוג של צמח תבלין, שם של צמח תבלין, צמח תבלין מילון, צמח תבלין פירוש, צמח תבלין מילה נרדפת, צמח תבלין 4 אותיות, צמח תבלין ריחנימין תבלין, קורניתמין תבלין חריףסוג של תבלין, צמח ריחני, מן ירק תבלין 4 אותיות
מחפשים תשובות נוספות - השתמשו בתיבת החיפוש בראש הדף.
עזרנו לכם למצוא את הפתרון ? תפרגנו לנו בלייק! 
יש לכם פתרון אחר להציע? כתבו לנו בתיבת התגובות!

21 תגובות:

  1. תוסיפו שומשום ב6 אותיות

    השבמחק
  2. זכריני
    סוג של צמח זכריני

    השבמחק
  3. איך אתה מתיימר לפתור תשבצים כשאינך יודע ש"מין" [זן] כותבים עם יוד? "מן" זה "מוצא". כמו "מתל אביב" מן תל אביב

    השבמחק
  4. צמח תבלין (4 אותיות) =
    = לענה
    = נענה

    השבמחק

יש לכם פתרון אחר להציע ? רשמו אותו כאן. תודה!

מורדו סודוקו להדפסה. בשלוש רמות: קל, בינוני וקשה. לחצו על הבאנר למעבר לסודוקו