רשמו את ההגדרה, וגלו את התשובה!
מי שאוהב את הפתרונות שלנו, יאהב גם את העמוד שלנו! :-)
עזרנו לכם למצוא את הפתרון החסר? פרגנו לנו בלייק! כי אם אתם חובבי תשבצים ואוהבים לאתגר את עצמכם – זה המקום בשבילכם.
אתר מורדו מכיל מאגר גדול של הגדרות תשבצים ותשחצים המתעדכנים באופן שוטף. לנוחיותכם, לכל הגדרה קיים מגוון רחב של פתרונות לפי סדר האלף בית ומספר המילים.
אז לחצו לייק ולחיצה שנייה לאישור >>

מודעות


איך נולד התשבץ הראשון ?

האתגר המרתק של התשבץ הראשון בעולם

מבוא:

החידה הלשונית המוכרת כ"תשבץ" היא חלק בלתי נפרד מתרבות הפנאי והפעילות המוחית בעולם המודרני. אך מי היה חולם שהתחביב המוכר והאהוב הזה שורשיו נעוצים בתחילת המאה ה-20, כשתושב בריטי בארצות הברית פרסם לראשונה את מה שכינה "חידת מילה מוצלבת"? סיפורו של התשבץ הראשון הוא מסע מרתק שמגולל את יצירתו המקורית של רעיון שתפס תאוצה וגלגולים שהפכו אותו לאתגר המוחות האהוב על מיליוני אנשים ברחבי העולם.

כיצד הגה ניו יורקר בריטי את התשבץ?  

המילים "תשבץ" ו"חידת מילים מוצלבות" לא היו חלק משפת היום-יום של התקופה. הרעיון להצלבת מילים בחידה הגיע ממוחו המקורי של ארתור וין, עיתונאי בריטי שעבד בעיתון ניו יורקי בשנת 1913. בעודו מנסה להמציא תוכן בידורי חדש לעמוד ה"כיף" בעיתון, אצר וין צורה של יהלום עם אותיות המילה "FUN" משובצות במרכז. מכאן נולדה ה"חידת מילה מצולבת" הראשונה, שכללה החלפת אותיות למילים על פי הגדרות. מקורו הלא צפוי של הרעיון ותפקידיו השוליים של וין כעיתונאי וחובב מוזיקה הפכו את המצאתו למפתיעה כשזו איתרה קהל צמא לאתגר לשוני בידורי.

איך הפכו חידות שתי וערב לתשבץ?

אף שהמושג "תשבץ" עצמו עוד לא נולד, היה זה שם שהתאים להמצאה החדשנית של וין. מבנה החידה היה דיאמנטי, עם מילים שחוצות זו את זו בדרך מקורית. אך רעיונות קודמים של "משחקי מילים" ו"חידות שתי וערב" כבר היו קיימים והשפיעו על יצירתו המקורית. התוספת של ריבועים שחורים ליצירת הפרדה בין המילים הייתה צעד משמעותי בהפיכת החידה לגרסתה הדומה לתשבץ כפי שאנו מכירים היום. כך, תוך שילוב של רעיונות קיימים עם מנגנון מקורי, נוצרה חוויה לשונית חדשה שגרמה לקוראים להתאהב בפתרון "מילים מצולבות".

איך התפשט התשבץ מנבכי ניו יורק?  

בתחילה, התגובות ל"חידת המילה המוצלבת" של וין היו אדישות. אך בתוך זמן קצר, התרחב התחביב ותפס תאוצה עצומה. עיתונים אחרים החלו לאמץ את הרעיון תוך התאמתו לסגנונם ורמות הקושי שלהם. מיהרו להבין שהמצאתו של וין לא הייתה חולפת אלא שינוי תרבותי עמוק. כך הפך התשבץ לתופעת תרבות עולמית שחצתה גבולות לשוניים ולאומיים והגיעה לכל רחבי העולם. לא עבר זמן רב ופתרון התשבצים היה מוכר בבתי קפה בפריז, בטרמים בלונדון ובבתים פרטיים ממוסקבה ועד ריו דה זנירו - סימן לכך שחידה פשוטה בעלת מוצא צנוע יכולה לתפוס מוחות ולבבות גלובליים.

מהתשבץ לשולחן המשפחתי: תרבות פנאי חדשה

התשבץ המקורי של וין היה נקודת ההתחלה, אך מהר מאוד התפתחו צורות משחק חדשות שנגזרו ממנו. משחקי מילים ושילובי אותיות כמו סקרבל ותצרפים מודרניים כמו סודוקו - כולם שאבו השראה מהרעיון הבסיסי של תשבץ שמזהה מילים וממקמן על משבצות. החידה המילולית הפכה לתרבות פנאי נפוצה שכללה אביזרים וספרות מוקדשת. אנשים מכל הגילאים והרקעים מצאו בתשבץ אתגר משכר להפעלת המוח, רגע של שקט ופיתוח קשרים משפחתיים שהפך פעילות בילוי שולית למסורת מרכזית בתרבות הפנאי המודרנית.

ומה עם ישראל ? האבות המייסדים של התשבץ העברי

התשבץ הוא אחד התחביבים הפופולריים ביותר בקרב דוברי העברית, אך מעטים יודעים על ראשיתו המרתקת של התחביב הזה בשפה העברית. למרות שאליעזר בן-יהודה טבע את המילה "תשבץ", היא לא נועדה במקור לתאר את החידה הלשונית המוכרת לנו כיום. זה היה בזכותם של אנשי רוח ועיתונאים חלוציים שהתשבץ העברי ראה אור בתחילת המאה ה-20.

החלוץ הבלתי צפוי של התשבץ העברי

ארתור קסטלר, סופר, פילוסוף ועיתונאי יהודי יליד הונגריה, טען בזיכרונותיו שהוא היה החלוץ שפרסם את התשבצים העבריים הראשונים. בשנת 1928, בתקופה שבה כיהן כמזכירו של זאב ז'בוטינסקי וכתב בעיתון "דואר היום" תחת עריכתו, הוא הכניס מדור חדש בשם "חידוד מוח" שכלל את התשבץ העברי הראשון. אך קסטלר היסס בנוגע לשמו בשל החשש מפגיעה בקוראים דתיים עקב קישור התרגום המילולי של השם האנגלי, crossword puzzle, ל"פאזל מילים מוצלבות" מה שמעלה אסוציאציה למילה "צלב". לאחר התייעצות עם ז'בוטינסקי הוחלט על השם "חידוד מוח". למרות שהעובדות על קסטלר לא אומתו במלואן, הוא ראוי לתהילה כמי שהכניס לראשונה חידות לשוניות דומות לתשבץ לעיתונות הארץ-ישראלית.

האב האמיתי של התשבץ העברי הראשון

יוזמתו של קסטלר הייתה מרשימה, אך הוא לא היה האב האמיתי של התשבץ העברי הראשון. תואר זה שמור לסופר העברי דניאל פרסקי, שפרסם את התשבץ העברי הראשון בשם "חידת שתי וערב" בגיליון 8 של השבועון לילדים "עדן" בניו יורק בנובמבר 1924. תשבץ זה היה בצורת מגן דוד - סמל ייחודי לחידה עברית ראשונה מסוג זה. הסופר והמשורר קדיש סילמן הוא זה שטבע את השם "תשבץ" לחידה זו במסגרת השבועון הספרותי "אספקלריה" שפרסם בירושלים. כך הוענק לה לבסוף שמה הנצחי ונקבעה מסורת תרבותית חדשה בשפה העברית.

לסיכום:  

התשבץ הראשון בעולם, שצמח מרעיונו הפשוט של עיתונאי בריטי אלמוני בתחילת המאה ה-20, השפיע על תרבות הפנאי העולמית בדרכים שאי אפשר היה לנחש. מהמצאה משולחת לכת שהחיה עמוד "כיף" בעיתון, הפך התשבץ לתופעת תרבות שכבשה את העולם. היינו עדים איך רעיונות מקוריים מתגלגלים, מפרים אחד את השני ויוצרים שפע של דרכים להעסיק את המוח האנושי ומוחות רבים אחרים. האתגר המרתק של התשבץ הראשון מעורר פליאה ומבטיח שמסורת הפנאי האינטלקטואלית הזו תימשך לדורות.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

יש לכם פתרון אחר להציע ? רשמו אותו כאן. תודה!

מורדו סודוקו להדפסה. בשלוש רמות: קל, בינוני וקשה. לחצו על הבאנר למעבר לסודוקו