דגי מאכל - חשיבותם לבריאות האדם ולכלכלת העולם
דגי המאכל מהווים מקור תזונתי חיוני לאנושות. מלבד היותם עשירים בחלבונים איכותיים, דגים עתירים גם בחומצות שומן בלתי רוויות מסוג אומגה-3 וחשובים לבריאות הלב והמוח. מדי שנה נצרכים כ-20 קילוגרם דגים לנפש בעולם המערבי. עבור יותר ממיליארד בני אדם מהווים דגים את מקור החלבון העיקרי שלהם. למרות שקיימים יותר מ-27,000 מיני דגים בעולם, מעטים מהם נצרכים לתזונת האדם. הסיבות לכך הן מסורות תרבותיות, צריכה מקומית וזמינות המינים השונים. חלק ממיני הדגים הפופולריים ביותר למאכל כוללים סלמון, מושט, טונה, בקלה,
הרינג, סרדינים ועוד. תעשיית דגי המאכל היא ענקית ומהווה מרכיב מרכזי במשק הימי העולמי ובכלכלות של מדינות רבות.
סלמון - דג מכובד במסורות תרבותיות רבות
דגי הסלמון הם מהמינים הפופולריים ביותר לתזונת האדם. הם משתייכים למשפחת הסלמוניים, ומקורם באזורים קרים של האוקיינוסים השקט והאטלנטי. הסלמונים הם דגים אנדרומיים - נודדים ממי הים למים מתוקים של נהרות לצורך רבייה. הסלמונים תופסים נתח מכובד במסורות ובטקסים של תרבויות רבות לחופי אוקיינוס השקט. במשך מאות רבות של שנים, יהודים וילידים כאחד היו נוהגים לדוג בסלמונים במעלה נהרות בעת נדידתם. כיום, רוב דגי הסלמון העסיסיים נלכדים סמוך לחופים ובמפרצים עמוקים באמצעות רשתות גרירה ענקיות. קיים חשש כבד מפני היעלמותם של חלק ממיני הסלמון בשל דיג יתר, זיהום מקורות המים והידלדלות בתי הגידול שלהם.
מושט - דג המשפחה שמגן על צאצאיו בכל תוקף
המושט או
אמנון הוא דג מתוק המים ממשפחת האמנוניים, השייך לתת שבט הטילפיה. זהו דג ממוצא אפריקאי, אסיאתי ודרום אמריקאי הפזור באגמים ונהרות חמים, ולעתים גם סמוך לחופים. למרות היותו צמחוני ברובו, קיימים מינים של מושט הטורפים גם בעלי חיים קטנים. המושט מוכר כדג מאכל משובח ורב תועלת והוא מגודל באינטנסיביות במשקי דגים מסחריים. אחת התכונות הבולטות של המושט היא היותו הורה מסור במיוחד. הוא מגן על זרע צאצאיו מפני כל סכנה והפרעה
בחירוף נפש. הזכרים, וחלקית גם הנקבות, אינם חוששים מפני דגים אחרים או חיות טורפות משונות, ואף נלחמים עבור ההצלחה של הרבייה במינם.
טונה - טורפדו של הים – מהיר, חזק ומסתורי
דגי הטונה הם קבוצת מינים המשתייכים לשבט הקולייסיים, אחת המשפחות הגדולות של דגים. האטרקציה המיוחדת של דגי הטונה נובעת מבשר המרקם הוורוד-אדמדם הייחודי להם. בשר זה דומה לזה של חיות יבשה, והוא עשיר במיוגלובין הנושא חמצן - חומר דומה להמוגלובין שבדמם של בעלי חיים. תכונות אלה הופכות את הטונה למבוקשת מאוד בקרב צרכני דגים מזינים. אך לא רק בשרן מפלאי, אלא גם יכולות השחייה המרשימות של דגי הטונה. הם יכולים להגיע למהירויות של כ-70 קמ"ש בזכות שלד גופם המיוחד, זנבם החזק והמסודר וההיערכות המופלאה של רצועות שריר השחייה שלהם. הטונה הגדולה ביותר היא הכחולת הסנפיר האטלנטית - שמשקלו מגיע לכ-650 ק"ג ואורכו כ-3.5 מטרים!
בריכות דגים מלאכותיות - השליטה המלאה של האדם בגידול
בריכות דגים הן אמצעי מבוקר לגידול דגי מאכל תחת תנאים מוכתבים על ידי האדם. הן מאפשרות פיקוח מלא על כל פרמטרי הגידול, החל בטיב המים ועד לכמויות המזון והדגים בבריכה. שיטות מתועשות אלו מקורן בשיטות חקלאיות עתיקות מימי קדם. בארץ ישראל, גידול דגים בבריכות החל להתפתח בתקופת הישוב היהודי במחצית הראשונה של המאה ה-20. עד המחצית השנייה של אותה המאה, השתכללו שיטות הגידול המקומיות והפכו ליעילות ביותר. הודות לניצול גם של מים מליחים ולא רק מתוקים, יבולי הדגים מבריכות גידול בישראל היו מהגבוהים בעולם.
כיום פועלים בישראל כ-45 משקי דגים מבריכות, המייצרים כמות שנתית של כ-18,000 טון דגים למאכל אדם.
בשיטות הגידול המתקדמות, הדגים מוחזקים בבריכות בטון גדולות המצופות בפלסטיק. הבריכות משופעות לעבר נקודת ניקוז מרכזית המאפשרת ריקון מהיר של התכולה. לרוב מגודלים בבריכה יותר ממין דג אחד, כדי לנצל משאבים שונים ולמנוע תחרות על מזון. דגים צרכני צמחים משולבים עם דגים טורפים למשל.
בצד היתרונות הרבים, לגידול דגים בבריכות יש גם חסרונות וחולשות. הצפיפות הגבוהה עלולה לגרום למחנק ולהתפרצויות מחלות ופגיעה ברווחת הדגים. קיימת גם סכנת זיהום סביבתי משמעותית מפסולת המים. בעבר אף התגלה שימוש בחומרי הדברה אסורים במשקים מסוימים. בעיה נוספת היא פגיעה בעופות בר שמנסים לאכול מהדגים, כאשר מגדלים יורים באש חיה כדי להרחיקם.
דיג ספורטיבי וחובבני לעומת דיג מסחרי
דיג חובבים נחשב כיום לאחד מענפי הספורט והפנאי הפופולריים בעולם. בארצות הברית לבדה נמנים יותר מ-40 מיליון דייגים חובבים. לעומת זאת, הדיג המסחרי הוא תעשייה גדולה הנדרשת לספק דגי מאכל לשווקים ולצרכנים ברחבי תבל. יש הבדלים משמעותיים בין שתי צורות הדיג האלה.
דיג חובבים הוא פעילות שעיקרה הנאה וכיף אך גם מקצועיות. קיימות שיטות דיג שונות המיועדות למיני דגים שונים וסביבות שונות - דיג חכה, דיג זבובים, דיג ז'ירז'ור, טרולינג ודיג גדול ("ביג-גיים"). הדייג החובב חייב להכיר טכניקות, לדעת להשתמש בצידות החכה השונים ולהתמצא בתנאי הטבע. יש דייגים שרואים בכך הרפתקה ויש שרואים בכך ספורט ממש, עם תחרויות והישגים. בהצלחה !
תוספת 5 אותיות: חד לסת תוספת 7 אותיות: שמייגלה
השבמחק