רשמו את ההגדרה, וגלו את התשובה!
מי שאוהב את הפתרונות שלנו, יאהב גם את העמוד שלנו! :-)
עזרנו לכם למצוא את הפתרון החסר? פרגנו לנו בלייק! כי אם אתם חובבי תשבצים ואוהבים לאתגר את עצמכם – זה המקום בשבילכם.
אתר מורדו מכיל מאגר גדול של הגדרות תשבצים ותשחצים המתעדכנים באופן שוטף. לנוחיותכם, לכל הגדרה קיים מגוון רחב של פתרונות לפי סדר האלף בית ומספר המילים.
אז לחצו לייק ולחיצה שנייה לאישור >>

מודעות


זעתר | זעתר תשבץ | זעתר מילון

מורדו פתרון תשחצים ותשבצים - כי ידע לא קונים בכסף.
הפעם קבלנו את ההגדרה זעתר. בכמה צעדים פשוטים נמצא את הפתרון המבוקש. הביטוי "זעתר" יכול להופיע במדור התשחצים בעיתונים היומיים, בשבועונים, בירחונים, בחוברות תשבצים או במגזינים השונים.

לרשותכם ייסדנו את מילון התשבצים - מורדו, שיסייע לכם לפתור את התשחץ במהירות ובקלות. ראשית, נסתכל על ההגדרה זעתר בתשחץ, ונמנה את מספר המשבצות המרכיבות את הפתרון. אחר כך נגולל את המסך מטה, ומיד יופיע מאגר של תשובות אפשריות. על מנת להקל על החיפוש שבצנו את התשובות לפי סדר האלפבית. אז למה אתם מחכים - בואו למצוא את התשובה הנכונה. 

זעתר: הצמח, התערובת והסוד שמאחורי הטעם

בפעם הבאה שאתם טובלים פיתה חמה בשמן זית וזעתר, עצרו לרגע ושאלו: מה אני אוכל בעצם? המונח "זעתר" הוא אחד המרתקים והמבלבלים לעיתים במטבח המקומי, והתשובה לו חושפת עולם בוטני ותרבותי שלם. בבסיסו, זַעֲתַר הוא שמו של צמח בר ספציפי: אזוב מצוי (Origanum syriacum). זהו בן-שיח ים-תיכוני ארומטי, עז טעם, בעל עלים אפרפרים ופריחה לבנה עדינה, המהווה חלק בלתי נפרד מנוף הגבעות וההרים באזורנו. עם זאת, בעברית המודרנית, השם "זעתר" משמש כמעט באופן נרדף לתיאור תערובת התבלינים הפופולרית, שהאזוב הוא אכן מרכיבה המרכזי. כדי להבין את ההקשר במלואו, חשוב לדעת שבשפה הערבית קיימת הבחנה ברורה: הצמח עצמו נקרא "זעתר", אך תערובת התבלינים המוכרת לנו מכונה לרוב "דַקָּה". כדי להוסיף למורכבות, השם העממי "זעתר" משמש לעיתים גם לתיאור קרובי משפחה בוטניים אחרים, כמו קורנית ("זעתר פרסי") או צתרה, אך האזוב המצוי הוא הכוכב האמיתי והמקור לטעם המזוהה כל כך.

הנוסחה המנצחת: פענוח המרכיבים של התערובת הקלאסית

מה הופך את תערובת הזעתר (ה"דקה") למה שהיא? התשובה טמונה באיזון מדויק בין שלושה מרכיבי יסוד, מעין "שילוש קדוש" של טעמים ומרקמים. הבסיס, כאמור, הוא עלי האזוב המצוי המיובשים והטחונים, המספקים את הארומה העשבונית, החריפה והאדמתית. אליו מצטרף כוכב נוסף, אוג הבורסקאים (סומאק). פירותיו הכתושים של שיח זה, בעלי הגוון האדום-סגול העמוק, הם המקור הבלעדי לטעם החמצמץ והמרענן שמאזן את כל התערובת. המרכיב השלישי שסוגר את הנוסחה הוא זרעי שומשום קלויים, שאינם נטחנים אלא נותרים שלמים, ומעניקים מימד אגוזי עדין ופריכות נעימה בכל ביס. לשלישייה זו מוסיפים כמעט תמיד מלח, ולעתים גם תוספות אזוריות כמו זרעי שומר או קצח. חשוב לציין שקיימות גם גרסאות אזוריות ייחודיות; למשל, בקרב יוצאי תימן, התבלין המכונה "צַ'עְתַר" (סַעְתַר) מבוסס דווקא על צמח הקורנית (Thymus), ולא על אזוב, מה שמדגים את הגיוון העשיר הטמון במסורת התיבול האזורית.


הרבה יותר מניגוב: איך משתמשים בזעתר במטבח (טרי ויבש)

השימוש בזעתר חורג בהרבה מהצמד המוכר של פיתה ושמן זית. תערובת התבלינים היבשה היא שדרוג מיידי כמעט לכל מנה ים-תיכונית: היא משתלבת נהדר בתיבול חומוס, מעטרת כדורי לבנה, ומקפיצה כל סלט ירקות פשוט. אך הסוד האמיתי של המטבח המקומי, זה ששמור ליודעי דבר, הוא השימוש בעלי האזוב הטריים. בחודשי החורף, מדצמבר ועד פברואר, שווקי האיכרים מתמלאים בצרורות ענפים עמוסי עלים ירוקים ורעננים. זוהי העונה של ה"פַטָאיר זעתר" - מאפה עונתי מופלא. להכנתו, מפרידים את העלים הטריים מהגבעולים, קוצצים אותם ומתבלים בבצל קצוץ, מלח והרבה שמן זית. את המילוי העשיר הזה עוטפים בבצק דק, לרוב בצורת חצי סהר או מעטפה, ואופים בטאבון לוהט, על סאג' קמור או בתנור ביתי, עד לקבלת מאפה זהוב שכולו חגיגה של טעמי חורף מקומיים.

מטהרת מצורעים ועד פסח מצרים: האזוב כצמח פולחן היסטורי

אם חשבתם שזעתר הוא רק עניין של טעם, תנו לנו לקחת אתכם אלפי שנים אחורה. הצמח הזה, האזוב המצוי, הוא דמות מפתח בטקסטים המכוננים של התרבות המערבית. ה"אזוב" נזכר עשרות פעמים בתנ"ך, ותמיד בהקשר של טיהור וחיטוי. הוא שימש כלי מרכזי בטקס המורכב של טהרת המצורע, היה מרכיב חיוני בהכנת אפר פרה אדומה ששימש לטיהור מטמאי מת, והפך לסמל אוניברסלי לניקוי רוחני בפסוק "תְּחַטְּאֵנִי בְאֵזוֹב וְאֶטְהָר". תפקידו הדרמטי ביותר שמור לסיפור יציאת מצרים, שם צוו בני ישראל לטבול "אגודת אזוב" בדם קורבן הפסח ולמרוח על משקופי הבתים. הזיהוי של האזוב המקראי עם הזעתר המודרני (Origanum syriacum) אינו ניחוש; הוא מבוסס על מסורת פרשנית מוצקה מימי הביניים (כמו הרמב"ם ורס"ג), ומקבל חיזוק חי ונושם מהקהילה השומרונית, אשר עד ימינו אנו, בטקס זבח הפסח השנתי בהר גריז, משתמשת באגודות של אזוב מצוי להזיית הדם, בדיוק כפי המתואר בתורה.


בית המרקחת של הטבע: המדע מאחורי סגולות הריפוי של האזוב

הרפואה העממית ייחסה לזעתר סגולות ריפוי רבות עוצמה, הרבה לפני שהמדע המודרני ידע להסביר אותן. חליטות של אזוב שימשו להקלה על שיעול, צרידות ודלקות גרון, וכן לטיפול בכאבי בטן ותולעי מעיים. בלבנון, מסורת עממית גורסת כי אכילת זעתר "פותחת את הראש" ומחדדת את הזיכרון, ועל כן הוא מוגש לילדים בבוקר. הרמב"ם עצמו החשיב את האזוב כבעל יכולות חיטוי וחיסון, ואף כמחזק זיכרון. כיום, המחקר הכימי מאשש את החוכמה העתיקה ומסביר כיצד זה עובד: השמנים האתריים של האזוב המצוי עשירים בשני רכיבים פנוליים דומיננטיים, תימול (Thymol) וקרבקרול (Carvacrol). שני החומרים הללו ידועים כתרכובות בעלות תכונות אנטיספטיות (נוגדות זיהום), אנטי-בקטריאליות ואנטי-פטרייתיות חזקות. למעשה, מחקרים זיהו בישראל שני "טיפוסים כימיים" (Chemotypes) של הצמח, הנראים זהים לחלוטין אך נבדלים גנטית: האחד עשיר בתימול והשני בקרבקרול. חומרים אלו משמשים כיום במוצרי רפואה מודרניים, החל מטיפולים בפטריות עור ועד לחיטוי הפה.

סיפור הישרדות: הזעתר בין קטיף בטבע לגידול חקלאי

האזוב המצוי הוא צמח חזק, "לוחם שטח" אמיתי של הבתָּה הים-תיכונית, המשגשג בסלעי גיר וקירטון חשופים. באופן אירוני, דווקא השמנים האתריים החריפים שלו, שהופכים אותו לכה נחשק עבורנו, הם אלו שמגנים עליו בטבע: צאן ובקר נמנעים מלאכול אותו, מה שמאפשר לו לשרוד באזורי מרעה. אך האויב הגדול ביותר שלו התגלה כאדם. הפופולריות העצומה של הזעתר הובילה לקטיף מסחרי מוגבר ופרוע, שהביא את אוכלוסיות הבר שלו לסכנת הכחדה ממשית. בתגובה, בשנת 1977, הוכרז האזוב המצוי כצמח מוגן בישראל וקטיפתו נאסרה לחלוטין. האיסור הזה יצר מציאות חדשה: כדי לענות על הביקוש הבלתי פוסק, פותח ענף חקלאי שלם של גידול תרבותי של אזוב, וכיום רוב הזעתר שאנו קונים מגיע משדות מסודרים. בשנת 2019 עודכנה התקנה, והיא מתירה כיום קטיף בכמויות קטנות לצריכה ביתית בלבד. עם זאת, הקטיף המסחרי הלא-חוקי עדיין מהווה בעיה, מה שמדגיש את החשיבות הקריטית ברכישת זעתר ממקורות חקלאיים מבוקרים - זוהי הדרך היחידה להבטיח שנוכל ליהנות מהטעם האהוב, מבלי לפגוע במקור הבר ההיסטורי שלו. בהצלחה !



מודעות




פתרון 2 אותיות:
פתרון 3 אותיות:
פתרון 4 אותיות:
פתרון 5 אותיות:
פתרון 6 אותיות:
פתרון 7 אותיות:
 
פתרון 8 אותיות ומעלה:
פתרון של שתי מילים ומעלה: 
אזוב מצוי
ביטויים דומים: זעתר פירוש, זעתר תשחץ, זעתר מילה נרדפת, זעתר מילון, זעתר 8 אותיות, מה זה זעתר?
כדי למצוא תשובות נוספות - השתמשו בתיבת החיפוש בראש הדף.
יש לכם פתרון אחר להציע? כתבו לנו בתיבת התגובות!
עזרנו לכם למצוא את הפתרון לתשבץ? תפרגנו לנו בלייק!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

יש לכם פתרון אחר להציע ? רשמו אותו כאן. תודה!

מורדו סודוקו להדפסה. בשלוש רמות: קל, בינוני וקשה. לחצו על הבאנר למעבר לסודוקו