מורדו פתרון תשחצים. כל התשובות בחינם. התשובות להגדרה עיר נבטית קדומה מילון | עיר נבטית תשחץ הן:
מבוא: הנגב כצומת דרכים עתיק ולידת הערים הנבטיות
המרחב הצחיח של הנגב, הנתפס לעיתים כריק ושומם, שימש למעשה במשך אלפי שנים כזירה היסטורית דינמית וכצומת דרכים מרכזי בין יבשות ותרבויות. בלב הנוף המדברי הזה, פרחה והתפתחה תרבות ייחודית – תרבותם של הנבטים, עם של סוחרים נוודים שהפכו לאדוני המדבר. הנבטים, בזכות הבנה עמוקה של תנאי הסביבה הקשים ויכולת ארגונית מרשימה, שלטו בנתיבי המסחר החיוניים שחצו את האזור, ובראשם "דרך הבשמים". נתיב עתיק זה, דרכו הועברו סחורות יוקרה כמו מור ולבונה מחצי האי ערב אל נמלי הים התיכון, היווה עורק כלכלי ותרבותי ראשון במעלה בעולם העתיק. לאורכה של דרך זו, הקימו הנבטים שורה של תחנות מסחר, בורות מים ומקומות לינה, שחלקן התפתחו לערים משגשגות. שלוש מהערים הבולטות והמרתקות ביותר בנגב הישראלי הן חלוצה, ממשית ועבדת, שכל אחת מהן מציעה הצצה ייחודית לחיי הנבטים ויורשיהם. חשיבותן ההיסטורית והארכיאולוגית של ערים אלו הוכרה על ידי אונסק"ו, שהכריז עליהן, יחד עם שבטה, כאתרי מורשת עולמית כחלק מדרך הבשמים. מאמר זה ייקח אתכם למסע בזמן אל סודותיהן של חלוצה, ממשית ועבדת, ויחשוף את סיפורן המרתק.
ראשית הדרך: ייסוד והתפתחות בתקופה הנבטית
התבססותן של הערים הנבטיות בנגב, החל מהמאה השלישית לפני הספירה, הייתה תהליך הדרגתי שהונע מצורכי המסחר המשגשג. חלוצה, ממשית ועבדת החלו את דרכן כתחנות שירותים חיוניות לאורך דרך הבשמים, וסיפקו מים, מזון ומנוחה לשיירות הגמלים העמוסות. עדות מוקדמת לחשיבותה של חלוצה נמצאת בכתובת נבטית משנת 168 לפנה"ס, הקדומה ביותר שהתגלתה בארץ ישראל, המציינת אותה כמקום פעילות בימי המלך הנבטי חרתת. כלכלתן של הערים נשענה בראש ובראשונה על המסחר הענף, אך הנבטים לא הסתפקו בכך ופיתחו יכולות מרשימות נוספות. הם הפכו לחקלאי מדבר מומחים, תוך ניצול ידע הנדסי מתקדם לאיסוף ושימור מי הגשמים המעטים. בממשית נבנו סכרים גדולים לאגירת מי שיטפונות בנחל, בחלוצה נחפרו בארות ומאגרי מים תת-קרקעיים, ובעבדת פותחו מערכות מורכבות של בורות ותעלות לאיסוף מי נגר. לצד החקלאות, פיתחה כל עיר גם מאפיינים כלכליים ייחודיים; בממשית, כך משערים, התפתח ענף גידול סוסי מרוץ משובחים ואולי אף פעל בה בית ספר לאדריכלות נבטית, כפי שניתן ללמוד מהבנייה האיכותית ומהצורך באדריכלים רבים בתקופת המעבר של הנבטים לבניית קבע. עבדת, שנקראה על שם אחד ממלכי הנבטים ואולי אף שימשה כמקום קבורתו, הייתה מרכז פולחני וכלכלי חשוב, ובה התגלו שרידי מקדש נבטי ובית מלאכה לכלי חרס מהתקופה.
תחת כנפי הנשר הרומי והצלב הביזנטי: שינוי ופריחה מחודשת
שנת 106 לספירה סימנה תפנית בתולדות הנגב, עם סיפוח הממלכה הנבטית לאימפריה הרומית. הערים הנבטיות השתלבו במערך הפרובינקיאלי הרומי, תוך שהן שומרות על חשיבותן האסטרטגית והכלכלית. בממשית הוצב חיל מצב רומי לשמירה על גבולות האימפריה, והעיר בוצרה. המאה השלישית לספירה הביאה עמה משבר כלכלי שפגע גם בערי הנגב; צבירת המטבעות במטמון הגדול שהתגלה בממשית פסקה בתקופה זו, והביקוש לסוסי המירוץ שלה ירד. עם זאת, התקופה הביזנטית, החל מהמאה הרביעית לספירה, בישרה על עידן חדש של פריחה ושגשוג. הנצרות הפכה לדת הדומיננטית, ואוכלוסיית הערים, שמנתה אלפי תושבים, אימצה את האמונה החדשה. עדות מרשימה לכך היא בנייתן של כנסיות גדולות ומפוארות בכל אחת מהערים: בממשית נבנו שתי כנסיות, "כנסיית נילוס הקדוש" ו"כנסיית הקדושים והמעונים", המעוטרות בפסיפסים מרהיבים הכוללים כתובות הקדשה ודגמים גיאומטריים וסמליים; בחלוצה, שהפכה לבירת הפרובינקיה "פלשתינה סלוטאריס" ואחר כך "פלשתינה טרטיה", נבנו כנסיות מונומנטליות ופעלו בה בישופים, כפי שמעידים המקורות ההיסטוריים ופפירוסי ניצנה; ובעבדת, על ראש האקרופוליס, הוקם מתחם כנסייתי שכלל בזיליקה גדולה וחדר טבילה (בפטיסטריום) עם אגנים בצורת צלב. לצד הפריחה הדתית, התבססה הכלכלה הביזנטית על חקלאות אינטנסיבית, ובמיוחד על גידול גפנים וייצור יין משובח, כפי שמעידות הגתות הרבות והמרשימות שהתגלו בעבדת.
ממשית: פנינת אדריכלות במזרח הנגב
ממשית, העיר הנבטית המזרחית ביותר בנגב, ניצבת כעדות מרשימה ליכולות התכנון והבנייה של תושביה הקדומים. מיקומה, במרחק מהלך יום ממצד חצבה על הדרך העולה מהערבה, והשפע היחסי במקורות מים – נחל ממשית, בארות וסכרים – הבטיחו את חשיבותה האסטרטגית והכלכלית. למרות ששטחה הבנוי הוא הקטן מבין ערי הנבטים בנגב (כ-40 דונם), איכות הבנייה והשימור יוצא הדופן של שרידיה מקנים לה מעמד ייחודי. העיר מחולקת לשני גושים על ידי ערוץ נחל רדוד, כאשר החלק המערבי נחשב ככל הנראה ליוקרתי יותר ובו נבנה "הארמון" – בית אמידים רחב ידיים (כ-1,000 מ"ר) שכלל אגפי מגורים, חדרי קבלה, גנזך ואזורי שירות. לצדו בולט "בית נבטו", המבנה הגדול בעיר (כ-2,000 מ"ר), שזכה לשמו בשל המאפיינים הנבטיים הרבים שבו, וכולל חצרות פנימיות, אורוות שהכילו סוסים רבים וחדרים מעוטרים בפרסקאות מרהיבות המתארות סצנות מיתולוגיות. שער העיר המבוצר, שמופיע אף במפת מידבא, השתמר היטב, וכמוהו גם שרידי הכנסיות הביזנטיות עם רצפות הפסיפס המרשימות, בית המרחץ המעיד על איכות חיים גבוהה, ובריכת העיר הגדולה. גולת הכותרת של הממצאים בממשית היא מטמון המטבעות האדיר, הגדול ביותר שהתגלה בישראל, הכולל כ-10,500 מטבעות כסף מהמאות הראשונות לספירה, לצד לשון עופרת כבדה ופפירוסים ביוונית, המעידים על עושרה וחשיבותה של העיר. איכות הבנייה הנבטית המאוחרת (מאה 2 לספירה) הייתה כה טובה, ששימשה את תושבי העיר כמעט ללא שינוי עד לתקופה הביזנטית המאוחרת.
חלוצה ועבדת: בירת מחוז ועיר על ההר
חלוצה, או אלוסה כפי שנקראה במקורות, ועבדת, המתנוססת על גבעה נישאה, מייצגות שני פנים נוספות של ההתיישבות הנבטית והביזנטית בנגב. חלוצה, הממוקמת כ-20 ק"מ דרומית-מערבית לבאר שבע, הייתה ככל הנראה העיר הגדולה והחשובה ביותר באזור בתקופת שיאה. מעמדה הרם כבירת פרובינקיה רומית ואחר כך ביזנטית (פלשתינה סלוטאריס וטרטיה) נתמך בעדויות היסטוריות רבות, החל מהגאוגרף תלמי במאה ה-2, דרך מפות פויטינגר ומידבא, כתבי ליבאניוס מאנטיוכיה, וכלה בפפירוסים שהתגלו בניצנה הסמוכה, המפרטים את תפקידה המנהלי והצבאי של העיר עד למאה ה-7. בניגוד לערים אחרות, חלוצה לא ננטשה מיד עם הכיבוש הערבי והמשיכה להתקיים. למרות חשיבותה ההיסטורית, האתר הארכיאולוגי של חלוצה מאתגר למחקר, שכן רוב שרידי העיר קבורים תחת שכבות חול עבות, וחלק מאבניה נשדדו לאורך הדורות לבנייה בעזה ובכפרים סמוכים. החפירות שכן נערכו חשפו שרידים של שתי כנסיות גדולות, תיאטרון מרשים בקוטר 35 מטרים, בית מלאכה לקדרות, מערכות מים מורכבות ומבנים נוספים, אך ברור כי חלק הארי של העיר עדיין טמון באדמה וממתין לגילויו. בהצלחה !
מודעות
פתרון 2 אותיות:
פתרון 3 אותיות:
פתרון 4 אותיות: עבדת (עיר נבטית בנגב), פטרה (עיר נבטית בירדן), שבטה
פתרון 5 אותיות: חלוצה (עיר נבטית בנגב), ממשית
פתרון 5 אותיות: חלוצה (עיר נבטית בנגב), ממשית
פתרון 6 אותיות:
פתרון 7 אותיות:
פתרון 8 אותיות ומעלה:
פתרון שתי מילים ומעלה:
ביטויים דומים: עיר נבטית מילון, עיר נבטית פירוש, עיר נבטית מילה נרדפת, מה זה עיר נבטית, שם של עיר נבטית, עיר נבטית 5 אותיות, עיר נבטית קדומה בנגב, שם של עיר נבטית קדומה, עיר נבטית קדומה 4 אותיות
פתרון 7 אותיות:
פתרון 8 אותיות ומעלה:
פתרון שתי מילים ומעלה:
ביטויים דומים: עיר נבטית מילון, עיר נבטית פירוש, עיר נבטית מילה נרדפת, מה זה עיר נבטית, שם של עיר נבטית, עיר נבטית 5 אותיות, עיר נבטית קדומה בנגב, שם של עיר נבטית קדומה, עיר נבטית קדומה 4 אותיות
עזרנו לכם למצוא את הפתרון ? תפרגנו לנו בלייק!
יש לכם פתרון אחר להציע? כתבו לנו בתיבת התגובות!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
יש לכם פתרון אחר להציע ? רשמו אותו כאן. תודה!