מורדו פתרון תשחצים. כל התשובות בחינם. התשובות להגדרה כהל אתילי מילון | כוהל אתילי תשחץ הן:
החומר שכולנו מכירים בשם "אלכוהול"
כשאתם מרימים כוסית יין או לוגמים בירה קרה, אתם למעשה צורכים מולקולה אחת ספציפית ומיוחדת במינה: אתנול. בשפה המקצועית הוא נקרא כוהל אתילי. למרות שבעולם הכימיה קיימים אלפי סוגים של "כוהלים", האתנול הוא היחיד מביניהם שנחשב בטוח לצריכה אנושית (במידה, כמובן). הוא הכוהל הפשוט ביותר במבנה שלו אחרי המתנול, והוא זה שאחראי לתחושת השכרות ולשינוי מצב הרוח המלווה את שתיית המשקאות החריפים. ההשפעה שלו על התרבות האנושית כל כך עמוקה, עד שהמילה "אלכוהול" הפכה שם נרדף לאתנול בלבד. אגב, מקור המילה מגיע ככל הנראה מהשפה הערבית ("אל-כחל"), מונח שתיאר במקור תמצית מזוקקת או אבקה, והתגלגל עם השנים לתיאור הנוזל המשכר.
למה הוא מתנהג ככה? המדע בפשטות
הסיבה שאתנול הוא חומר כל כך ורסטילי טמונה במבנה המולקולרי שלו. יש לו צד אחד "שאוהב מים" (הידרופילי) וצד שני שמתחבר לחומרים שומניים. התכונה הזו מאפשרת לו להתערבב בקלות בכל משקה, אך גם לשמש כממס מעולה בתעשייה להמסת שומנים ולכלוך. בזכות קשרים כימיים מיוחדים (קשרי מימן), האתנול רותח בטמפרטורה של כ-78 מעלות צלזיוס - נמוך יותר ממים, אך גבוה מספיק כדי להישאר נוזל בטמפרטורת החדר ולא להתנדף מיד כמו גז. זו גם הסיבה שהוא דליק מאוד; כשמקרבים אליו אש, הוא משחרר אנרגיה רבה, פולט פחמן דו-חמצני ומים, ונשרף בלהבה כחולה ונקייה יחסית.
הטבע מול המעבדה: איך מייצרים את זה?
ייצור אתנול נעשה בשני עולמות מקבילים. הדרך המסורתית, המוכרת לנו אלפי שנים, היא תסיסה ביולוגית. בתהליך זה, שמרים ניזונים מסוכר (גלוקוז) שמגיע מדגנים או פירות, ומפרקים אותו בהעדר חמצן. התוצאה של הארוחה הזו היא אתנול וגז פחמן דו-חמצני. אבל לשמרים יש גבול: כשהריכוז מגיע לאזור ה-17%, האלכוהול הופך רעיל עבורם והתסיסה נעצרת. לעומת זאת, העולם התעשייתי לא מחכה לשמרים. בתעשייה הכימית מפיקים אתנול בצורה סינתטית מנפט, על ידי תגובה בין גז אתילן לקיטור בלחץ גבוה. המדהים הוא שהתוצר הסופי זהה לחלוטין. מולקולת אתנול שיצרו שמרים ומולקולת אתנול שנוצרה מנפט הן תאומות זהות!, ורק בדיקת מעבדה מתוחכמת של איזוטופים (הבודקת את גיל הפחמן) יכולה לחשוף מאיפה כל אחת הגיעה.
לא רק לשתייה: אתנול כדלק ירוק
העולם מחפש תחליפים לנפט, והאתנול מתגלה כפתרון אנרגטי מעניין. במדינות כמו ברזיל וארה"ב, נהגים מתדלקים את הרכב בתערובת של בנזין ואתנול (כמו E85, המכילה 85% אתנול). הרעיון הוא אקולוגי: הצמחים שמהם מפיקים את האתנול (כמו קנה סוכר או תירס) ספגו פחמן דו-חמצני מהאוויר כשהם גדלו. כשהדלק נשרף במנוע, הפחמן הזה חוזר לאוויר, וכך נוצר מעגל סגור שמפחית את פליטת גזי החממה בהשוואה לדלק מאובנים רגיל. בישראל, מחקרים מהטכניון (מוסד שמואל נאמן) הראו פוטנציאל להפקת אתנול אפילו מפסולת, מה שיכול לחסוך חלק מייבוא הדלק. החיסרון? לאתנול יש צפיפות אנרגיה נמוכה יותר מבנזין, מה שאומר שמיכל מלא ייקח אתכם למרחק קצר יותר בהשוואה לבנזין נקי.
הלוחם בחיידקים והשימוש התעשייתי
מעבר למנועי מכוניות ולכוסות היין, האתנול הוא סוס עבודה בתעשייה וברפואה. הוא אחד מחומרי החיטוי היעילים ביותר שיש. בריכוז של כ-70%, הוא חודר את המעטפת של חיידקים ונגיפים, הורס את החלבונים שלהם ומנטרל אותם - זהו המנגנון עליו מבוסס הג'ל לחיטוי ידיים שכולנו מכירים. בנוסף, הוא משמש כממס בייצור תרופות, בשמים וקוסמטיקה. כדי שאנשים לא ישתו אלכוהול זול המיועד לתעשייה (שפטור ממס משקאות), היצרנים יוצרים "כוהל מפוגל". זהו אתנול רגיל שהוסיפו לו חומרים מרים או רעילים במכוון, כדי להפוך אותו לבלתי ראוי לשתייה, אך עדיין יעיל לניקיון ולתעשייה.
מה קורה בגוף שלנו?
כשאנחנו צורכים אתנול במשקה, הוא נספג במהירות לדם ומשפיע ישירות על מערכת העצבים המרכזית. הוא פועל כחומר מדכא (Depressant), שמאט את קצב התקשורת בין תאי העצב. זה מה שגורם לתחושת השחרור והאופוריה בהתחלה, אך במינונים גבוהים יותר מוביל לפגיעה בשיקול הדעת, בקואורדינציה ובזיכרון. הגוף שלנו יודע לפרק אתנול בעזרת הכבד ואנזים שנקרא 'אלכוהול דהידרוגנז', שהופך את האלכוהול לחומרים פחות מזיקים שנפלטים החוצה. קצב הפירוק משתנה מאדם לאדם, וכשהקצב הזה איטי יותר מקצב השתייה, רמת האלכוהול בדם עולה והשכרות מעמיקה.
אזהרה חשובה: לא להתבלבל עם המשפחה
חשוב מאוד לסיים עם נקודה קריטית לבטיחות. האתנול הוא, כאמור, הכוהל היחיד שבני אדם יכולים לצרוך (וגם זה במידה!). אבל יש לו "בני דודים" במשפחת הכוהלים, שהמסוכן שבהם הוא המתנול ("כוהל עץ"). המתנול נראה ומריח בדיוק כמו אתנול, אבל הוא רעל קטלני. בגוף האדם הוא מתפרק לחומרים הרסניים (פורמאלדהיד וחומצה פורמית) שיכולים לגרום לעיוורון ואף למוות מכמות מזערית של כוסית אחת. ההבדל הכימי הוא קטן, אך ההבדל הביולוגי הוא עניין של חיים ומוות. לכן, ייצור משקאות ביתי ללא ידע או שתיית כוהל ממקור לא ידוע הם מסוכנים ביותר. בסופו של דבר, הידע והמודעות להבדלים הללו הם הכלים החזקים ביותר שלנו. הם אלו שמאפשרים לאנושות להמשיך ולהפיק תועלת מהחומר המרתק הזה לצרכי רפואה, אנרגיה ותעשייה, בצורה בטוחה, מבוקרת וחכמה. בהצלחה !
מודעות
פתרון 2 אותיות:
פתרון 3 אותיות:
פתרון 4 אותיות:
פתרון 5 אותיות: אתנול, ספירט
פתרון 6 אותיות:
פתרון 7 אותיות:
פתרון 8 אותיות ומעלה:
פתרון שתי מילים ומעלה:
ביטויים דומים: כוהל אתילי מילון, כוהל אתילי פירוש, כוהל אתילי מילה נרדפת, כוהל אתילי 5 אותיות, כוהל אתילי, מה זה כוהל אתילי?
מחפשים תשובות נוספות השתמשו בתיבת החיפוש בראש הדף.
עזרנו לכם למצוא את הפתרון ? תפרגנו לנו בלייק!
יש לכם פתרון אחר להציע? כתבו לנו בתיבת התגובות!
מחפשים תשובות נוספות השתמשו בתיבת החיפוש בראש הדף.
עזרנו לכם למצוא את הפתרון ? תפרגנו לנו בלייק!
יש לכם פתרון אחר להציע? כתבו לנו בתיבת התגובות!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה
יש לכם פתרון אחר להציע ? רשמו אותו כאן. תודה!