רשמו את ההגדרה, וגלו את התשובה!
מי שאוהב את הפתרונות שלנו, יאהב גם את העמוד שלנו! :-)
עזרנו לכם למצוא את הפתרון החסר? פרגנו לנו בלייק! כי אם אתם חובבי תשבצים ואוהבים לאתגר את עצמכם – זה המקום בשבילכם.
אתר מורדו מכיל מאגר גדול של הגדרות תשבצים ותשחצים המתעדכנים באופן שוטף. לנוחיותכם, לכל הגדרה קיים מגוון רחב של פתרונות לפי סדר האלף בית ומספר המילים.
אז לחצו לייק ולחיצה שנייה לאישור >>

מודעות


מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ר"ת) | מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ראשי תיבות) תשחץ

מורדו פתרון תשחצים ותשבצים - כי ידע לא קונים בכסף.
הפעם קבלנו את ההגדרה מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ר"ת). בכמה צעדים פשוטים נמצא את הפתרון המבוקש. הביטוי "מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ראשי תיבות)" יכול להופיע במדור התשחצים בעיתונים היומיים, בשבועונים, בירחונים, בחוברות תשבצים או במגזינים השונים.

לרשותכם ייסדנו את מילון התשבצים - מורדו, שיסייע לכם לפתור את התשחץ במהירות ובקלות. ראשית, נסתכל על ההגדרה מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ראשי תיבות) בתשבץ, ונמנה את מספר המשבצות המרכיבות את הפתרון. אחר כך נגולל את המסך מטה, ומיד יופיע מאגר של תשובות אפשריות. על מנת להקל על החיפוש שבצנו את התשובות לפי סדר האלפבית. אז למה אתם מחכים - בואו למצוא את התשובה הנכונה. 

הקמת מפ"ם: איחוד מפלגות הפועלים לכדי כוח ציוני-סוציאליסטי

במהלך שנות השלושים של המאה העשרים, היישוב העברי בארץ ישראל עבר טלטלות פוליטיות ואידאולוגיות רבות. בתנועת הפועלים התגבשו שני כיוונים מרכזיים - הממוסד והפרגמטי שאותו ייצגה מפא"י, והמהפכני והרדיקלי שבא לידי ביטוי במפלגות כמו "מפלגת השומר הצעיר" ו"פועלי ציון שמאל". אלה האחרונות נותרו במסגרת ההסתדרות הציונית העולמית, אך דגלו במלחמת מעמדות, בנייןהארץ תוך שילוב תורתו של דב בורוכוב עם יסודות מרקסיסטיים-לניניסטיים. במחלוקת עם מפא"י עמדו גם סוגיות כמו הדו-לאומיות, הזיקה לברית המועצות ועמדות ביטחוניות. לאחר הכרזת החלוקה של האו"ם, פרוץ מלחמת העצמאות וההכרזה על מדינת ישראל, חשו במפלגות אלו שעיקר המחלוקת אינה רלוונטית עוד. בינואר 1948 הוקמה מפ"ם - מפלגת הפועלים המאוחדת, מאיחוד "השומר הצעיר" ו"אחדות העבודה - פועלי ציון".

תפקידה של מפ"ם בימי ראשית המדינה

לקראת הכרזת העצמאות היוותה מפ"ם חלק ממועצת העם והמנהלת העם - הגופים שקדמו למוסדות המדינה. עם זאת, דוד בן-גוריון החליט שלא לכלול את המפלגה בממשלה הראשונה בשל החשש מפני השפעתה הקומוניסטית וקשריה עם ברית המועצות. למפ"ם היה בסיס כוח בקיבוצים, בתנועות הנוער ובעיתונות, והיא נחשבה כאלטרנטיבה שלטונית פוטנציאלית. אך עמדותיה התקיפות בנושאי ביטחון, וקשריה עם סטאלין ופשעיו, הדירו אותה מהממסד הפוליטי באותה עת.

הקרע והפילוג במפ"ם על רקע משפטי המוסקבה

אירוע משפט מרדכי אורן בפראג ב-1952, שליח השומר הצעיר שנעצר ללא ראיות, חשף את הקרע הפנימי במפ"ם. בעוד ראשיה כמשה סנה ויעקב ריפתין תמכו בהרשעתו, אחרים ראו בכך עלילה. סנה ואנשיו פרשו ממפ"ם ב-1953 והצטרפו למק"י. המחלוקת סביב משפטי המוסקבה הדגישה את הפער בין אנשי השומר הצעיר השמאליים, בעלי הזיקה לברית המועצות, לבין אנשי אחדות העבודה שהתקרבו למפא"י. בשנת 1954 הקימו אנשי אחדות העבודה עיתון משלהם שאיים על עיתונה של מפ"ם "על המשמר". דרישות מפ"ם לסגור את העיתון החדש הובילו לפרישתם הסופית ממפ"ם בשנת 1955.  

התגבשות האידאולוגיה המפ"מית לאחר הפילוג

לאחר הפילוג, התגבשה מפ"ם כתנועה ציונית-סוציאליסטית פרגמטית, שמאלית אך לא קיצונית. האידאולוגיה המפ"מית באותה תקופה כללה אחווה יהודית-ערבית, הפרדה בין דת למדינה, סוציאליזם, ועמדה פשרנית בסוגיה המדינית-טריטוריאלית. למעשה, מפ"ם הפכה לאגף השמאלי של המחנה הציוני-סוציאליסטי. בנושאי ביטחון נקטה בגישה תקיפה, תוך הכרה בצורך להגן על המדינה, אך בד בבד תמכה במשא ומתן לשלום עם מדינות ערב. בשנת 1969, לאחר כישלונותיה של מפ"ם כמפלגת אופוזיציה, הסכימה להצטרף למסגרת המערך יחד עם מפלגת העבודה.

המשך קיומה של מפ"ם כאגף שמאלי במערך

בהסתפחותה למערך ב-1969 נותרה מפ"ם ככוח עצמאי במסגרת התנועה הרחבה יותר, וזכויותיה במסגרת הסיעה הובטחו. למעשה, מפ"ם היוותה את האגף השמאלי של המערך וניצבה בחזית ההתנגדות למדיניות הימין תחת ממשלות הליכוד, בעניינים כלכליים, חוץ וביטחון. חברי מפ"ם היו משובצים באופן קבוע במקומות ייצוג נכבדים ברשימה המשותפת. כך שרדה מפ"ם כגוף בתוך המערך עד לפרישתה בשנת 1984, בעקבות הקמת ממשלת אחדות לאומית עם הליכוד, אותה היא סירבה לאמץ בשל עמדותיה העקרוניות.

הדרך אל איחוד התנועות השמאליות במרצ

לאחר הפרישה מהמערך ב-1984, נותרה מפ"ם כמפלגה שולית ובעלת השפעה זניחה. בבחירות 1992 הלכה והצטרפה לרשימה משותפת עם רצ ושינוי, מתוך הבנה שאין הבדלים מהותיים ביניהן בסוגיות המרכזיות שעמדו על הפרק. כולן תמכו במשא ומתן לשלום עם הפלסטינים ובחיזוק זכויות האדם ושלטון החוק. היתרון האלקטורלי של ההליכה ברשימה אחת היה ברור. בשנת 1997 התמזגו הרשימות לכדי מפלגה מאוחדת - מרצ, ובכך נסגרה תקופה היסטורית ארוכה של קיומה העצמאי של מפ"ם, שארכה כ-48 שנים ו-14 כנסות שונות. עיתונה הוותיק "על המשמר" נסגר ב-1994.

השפעתה ההיסטורית של מפ"ם והצלחתה המוגבלת של מרצ

אין ספק שלמפ"ם היה תפקיד מכונן בעיצוב דמותה של מדינת ישראל בשנותיה הראשונות, בהנחלת אידאולוגיה סוציאליסטית וחלוצית, ובמאבק על זהותה הערכית והפוליטית של המדינה הצעירה. למפ"ם היה בסיס כוח איתן בקיבוצים ובתנועות הנוער, אך עם השנים, חלק זה מהחברה הישראלית הלך והצטמצם. משברים כלכליים ותהליכי היפרדות הוציאו את רוב הקיבוצים מתבניתם המקורית. במקביל, האינתיפאדה השנייה הובילה להתחזקות ימין הזרם השלטת בחברה הישראלית.

במסגרת מרצ לא הצליחה מפ"ם לחזור ולהיות גורם משפיע מרכזי. בבחירות 2003 זכתה מרצ ב-6 מנדטים בלבד, ובבחירות 2022 לא עברה אפילו את אחוז החסימה. מנהיגים ממפ"ם כחיים אורון ויאיר צבן אמנם תפקדו בהנהגת מרצ, אך לא הצליחו להפוך אותה לכוח משמעותי. נראה שהעיתוי לאיחוד במרצ והתמיכה במהלך השלום לא היו מוצלחים במיוחד מבחינת כוחה האלקטורלי של המפלגה המאוחדת. עם זאת, חשיבותה ההיסטורית של מפ"ם בעיצוב הרעיונות והמציאות הישראלית בתקופת הקמת המדינה ובעשורים הראשונים לקיומה, אינה ניתנת לערעור. בהצלחה !



מודעות




פתרון 2 אותיות:
פתרון 3 אותיות: מפ"ם, מק"י 
פתרון 4 אותיות: 
פתרון 5 אותיות:
פתרון 6 אותיות:
פתרון 7 אותיות:
 
פתרון 8 אותיות ומעלה:
פתרון של שתי מילים ומעלה: המפלגה הפרוגרסיבית (מפלגה שהוקמה בשנת 1948)
ביטויים דומים: מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ר"ת) מילון, מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ר"ת) 3 אותיות, מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ר"ת) תשבץ, מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ראשי תיבות) תשחץ, מפלגה ציונית שהוקמה בשנת 1948 (ראשי תיבות) מילה נרדפת
כדי למצוא תשובות נוספות - השתמשו בתיבת החיפוש בראש הדף.
יש לכם פתרון אחר להציע? כתבו לנו בתיבת התגובות!
עזרנו לכם למצוא את הפתרון לתשבץ? תפרגנו לנו בלייק!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

יש לכם פתרון אחר להציע ? רשמו אותו כאן. תודה!

מורדו סודוקו להדפסה. בשלוש רמות: קל, בינוני וקשה. לחצו על הבאנר למעבר לסודוקו