רשמו את ההגדרה, וגלו את התשובה!
מי שאוהב את הפתרונות שלנו, יאהב גם את העמוד שלנו! :-)
עזרנו לכם למצוא את הפתרון החסר? פרגנו לנו בלייק! כי אם אתם חובבי תשבצים ואוהבים לאתגר את עצמכם – זה המקום בשבילכם.
אתר מורדו מכיל מאגר גדול של הגדרות תשבצים ותשחצים המתעדכנים באופן שוטף. לנוחיותכם, לכל הגדרה קיים מגוון רחב של פתרונות לפי סדר האלף בית ומספר המילים.
אז לחצו לייק ולחיצה שנייה לאישור >>

מודעות


גלוטן | גלוטן תשבץ | גלוטן מילון

מורדו פתרון תשחצים ותשבצים - כי ידע לא קונים בכסף.
הפעם קבלנו את ההגדרה גלוטן. בכמה צעדים פשוטים נמצא את הפתרון המבוקש. הביטוי "גלוטן" יכול להופיע במדור התשחצים בעיתונים היומיים, בשבועונים, בירחונים, בחוברות תשבצים או במגזינים השונים.

לרשותכם ייסדנו את מילון התשבצים - מורדו, שיסייע לכם לפתור את התשחץ במהירות ובקלות. ראשית, נסתכל על ההגדרה גלוטן בתשחץ, ונמנה את מספר המשבצות המרכיבות את הפתרון. אחר כך נגולל את המסך מטה, ומיד יופיע מאגר של תשובות אפשריות. על מנת להקל על החיפוש שבצנו את התשובות לפי סדר האלפבית. אז למה אתם מחכים - בואו למצוא את התשובה הנכונה. 

מהו גלוטן ומקורו?

גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים מסוימים כמו חיטה, שעורה ושיפון. הוא מורכב משתי קבוצות חלבונים עיקריות - גליאדינים וגלוטנינים. תכונתו הייחודית של הגלוטן היא היכולת ליצור מעין רשת מרחבית תלת-ממדית לאחר ספיגת מים, אשר תופחת במהלך האפייה ויוצרת את המרקם האוורירי האופייני של לחם. הגלוטן הוא חלבון התשמורת העיקרי בגרגר החיטה ומהווה כ-90% מהחלבון שבו. המונח "גלוטן" מקורו בלטינית ופירושו המילולי הוא "דבק", ומכאן גם התרגום העברי "דבקן".

תפקיד הגלוטן באיכות הלחם

במהלך אפיית הלחם, הגלוטן יוצר רשת סיבים דחוסה ואלסטית אשר "כולאת" את בועות הגז הנפלטות מפעילות השמרים ואדי המים הנוצרים בזמן האפייה. תכונות הרשת כגון צפיפותה, אלסטיות וגמישות משפיעות על נפח הלחם ועל היווצרות קרעים בכיכר. איכויות אלו נקבעות בעיקר על ידי היחס בין הגלוטנינים לגליאדינים - גלוטנינים קובעים את האלסטיות, ואילו הגליאדינים קובעים את הצמיגות והיכולת להתפשט. היחס האופטימלי לאפיית לחם הוא 1:1. חשוב לציין כי תכולת הגלוטן והרכבו משתנים בהתאם לזן החיטה, תנאי הגידול והסביבה.

צליאק - המחלה, גורמים וסימפטומים

צליאק היא מחלה אוטואימונית הנגרמת מרגישות לגליאדין, אחד ממרכיבי הגלוטן. במצב זה, תאי מערכת החיסון תוקפים בטעות את תאי המעי הדק ופוגעים ביכולת ספיגת המזון. הגורמים המדויקים למחלה טרם הובהרו לחלוטין, אך ידועה נטייה גנטית הקשורה לגנים HLA-DQ2 ו-HLA-DQ8. נטען גם כי גורמים סביבתיים כמו נגיפים ולחצים נפשיים עשויים להיות מעורבים בהתפרצות המחלה. הסימפטומים הקלאסיים כוללים בעיות עיכול, בטן נפוחה, בחילות, שלשולים, אנמיה, חיוורון ועייפות כרונית.

אבחון צליאק - שיטות וביופסיה

קיימות מספר שיטות לאבחון מחלת הצליאק: בדיקות דם לנוגדנים שונים כמו נוגדני גליאדין, אנדומיזיום וטרנסגלוטאמינאזה (בדרך כלל נוגדנים מסוג IgA); בדיקות גנטיות לגילוי הגנים HLA-DQ2/DQ8; וכן ביופסיית מעי דק המהווה את האבחנה הסופית המהימנה ביותר. בביופסיה נבדקים סימני נזק וניוון של ממברנת המעי. חשוב לציין כי לא תמיד ניתן לסמוך על הביופסיה לבדה, בעיקר לאחר דיאטה ממושכת ללא גלוטן.

טיפול בצליאק - דיאטה ללא גלוטן

כיום, הטיפול היחידי הקיים למחלת הצליאק הוא דיאטה קפדנית ללא גלוטן לאורך כל החיים. זה כולל הימנעות מוחלטת מצריכת דגנים המכילים גלוטן כמו חיטה, שעורה ושיפון. לא די בכמויות זעירות של גלוטן כדי לגרום לנזק בריאותי לחולים. למרות המגבלה, ניתן למצוא תחליפים תזונתיים נטולי גלוטן לכל מוצרי החיטה. יחד עם זאת, שמירה קפדנית על דיאטה כזו לאורך זמן מהווה אתגר לא פשוט עבור חלק מהחולים. חשוב גם לסמן בברור מוצרי מזון המכילים גלוטן, משימה שעדיין מהווה בעיה בתעשיית המזון.    

מהו סייטן ותהליך הכנתו?

סייטן הוא מזון צמחוני המיוצר מהגלוטן שבקמח חיטה. מקורו של הסייטן הוא בסין, שם הומצא על ידי נזירים בודהיסטים כתחליף לבשר. תהליך הכנתו כולל שטיפה חוזרת של בצק חיטה במים זורמים עד להמסת והסרת העמילן, תוך שמירה על מרכיב הגלוטן היציב והאלסטי. התוצר הסופי הוא חומר טקסטורלי בעל מרקם וטעם הדומה ברמה מסוימת לבשר. לאחר הכנתו, ניתן לבשל, לצלות או להשרות את הסייטן במרינדות שונות בהתאם לצרכים והטעמים האישיים.

התפשטות הסייטן וצריכתו כיום

בעקבות התפשטות תפיסות טבעוניות ומקרוביוטיות במערב החל משנות ה-60, הפך הסייטן לנפוץ יותר גם בקרב קהילות אלו כתחליף בשר צמחוני. ביפן עצמה, שם הומצא הסייטן, הוא נותר מוכר פחות בקרב הציבור הרחב. כיום ניתן להשיג סייטן מוכן במרבית הרשתות והחנויות לתזונה טבעונית ברחבי העולם, אך הכנתו העצמית עדיין נחשבת מורכבת עבור מכינים לא מנוסים. בישראל, קהילות כמו העבריים מדימונה צורכות סייטן ואף מפעילות ייצור מקומי שלו. ככלל, הסייטן נחשב לתחליף צמחוני איכותי וגמיש לבשר, בעל ערך תזונתי טוב יחסית, הודות לתכולת החלבון הגבוהה שלו.

מקורות מידע נוספים

למידע נוסף ומקיף על גלוטן ומחלת הצליאק ניתן לפנות לאתרי אינטרנט מהימנים של ארגונים וקהילות רפואיים, כמו אתר האגודה הישראלית לצליאק, וכן לספרים רבים שנכתבו על הנושא. לגבי סייטן, ניתן למצוא מגוון טיפים להכנתו ולשימושים שונים בו באתרי בישול וטבעונות, כמו גם במדריכי מטבח טבעוניים ומקרוביוטיים. בנוסף, קיימים פורומים וקהילות מקוונות העוסקים בחילופי ידע סביב נושא זה ואחרים הקשורים לסגנון חיים ותזונה ללא גלוטן ומוצרי חיטה. בהצלחה !



מודעות




פתרון 2 אותיות:
פתרון 3 אותיות:
פתרון 4 אותיות: דבקן
פתרון 5 אותיות:
פתרון 6 אותיות:
פתרון 7 אותיות:
 
פתרון 8 אותיות ומעלה:
פתרון שתי מילים ומעלה:

ביטויים דומים: מה זה גלוטן?, גלוטן תשחץ, גלוטן תשבץ, גלוטן 4 אותיות, גלוטן מילה נרדפת, גלוטן מילון
כדי למצוא תשובות נוספות - השתמשו בתיבת החיפוש בראש הדף.
יש לכם פתרון אחר להציע? כתבו לנו בתיבת התגובות!
עזרנו לכם למצוא את הפתרון לתשבץ? תפרגנו לנו בלייק!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

יש לכם פתרון אחר להציע ? רשמו אותו כאן. תודה!

מורדו סודוקו להדפסה. בשלוש רמות: קל, בינוני וקשה. לחצו על הבאנר למעבר לסודוקו